Miten uusi ikärajalinjaus vaikuttaa nuorisotyöhön?

Lähettänyt nuorisokanuunaV2 Pe, 04/16/2021 - 07:14

Digitaalisen pelaamisen ikärajakäytännöt nuorisotyössä muuttuivat, kun Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, KAVI, julkisti uuden tulkinnan kuvaohjelmalaista maaliskuussa. Tulkinnan mukaan esimerkiksi nuorisotiloissa pelien ikärajoituksista ei saa enää joustaa, vaikka siihen olisi saatu huoltajan suostumus.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alakouluikäiset eivät saa pelata nuorisotiloissa K12-pelejä, kuten Singstar, Rock Band tai NHL21. Aiemmasta poiketen, mahdollisuutta joustaa ikärajoista kolmella ikävuodella ei saa enää soveltaa, ellei pelaavan nuoren huoltaja ole läsnä. K18-peleissä ei joustoa ole ollutkaan. Nuorisotyöntekijöiden ja e-urheilu-toimijoiden keskuudessa muutos on herättänyt paljon keskustelua liittyen erityisesti K16-peleihin, kuten CS:GO.

Kerro, miten uusi linjaus vaikuttaa nuorisotyöhön

Kanuuna kerää kokemuksia ja tietoa muuttuneen linjauksen vaikutuksista pelitoimintaan nuorisotyössä ja laatii sekä lähettää niistä koonnin KAVI:lle. Pyydämme digitaalisia pelejä nuorisotyössä hyödyntäviä nuoristyöntekijöitä kertomaan kokemuksistaan vastaamalla oheiseen kyselyyn. Kyselyn kautta voit halutesaan lähettää myös terveisiä KAVI:lle. Vastaamaan pääset  tästä.

Lisää tietoa

Tutustu ikärajajouston soveltamisesohjeeseen pelikasvutus.fi-sivustolla.

Tutustu myös marraskuussa tiede- ja kulttuuriministerille luovutettuun selvitykseen, jossa todetaan kuvaohjelmalain kaipaavan muun muassa muuttuneiden toimintaympäristöjen vuoksi selventämistä ja tarkistamista.

Palaa takaisin