Kuulumisia verkkonuorisotilan tekijöiltä

Lähettänyt nuorisokanuunaV2 Pe, 04/28/2023 - 07:30

Valtakunnallisen verkkonuorisotilan ohjausryhmä ryhtyi kokoamaan yhteen verkkonuorisotilatyön Discord-osaajia ja kohtaamisen ammattilaisia helmikuussa. Kiinnostuneita löytyi useasta eri kunnasta, ja 14 hengen ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran maaliskuun loppupuolella. Palavereissaan ryhmä on pohtinut mm. tilan luomiseen liittyviä seikkoja ja kasannut yhteen erilaisia tapoja tehdä verkkonuorisotilatyötä. Prosessi etenee suunnitelmien mukaisesti, ja tilan valmistumisen jälkeen se tulee toimimaan sekä vertaiskehittämisverkostona verkkonuorisotilatyötä tekeville ammattilaisille että verkkonuorisotilana Suomen nuorille.

Tavoitteena on tarjota nuorten toiveiden mukaista toimintaa mahdollisimman monipuolisesti. Palavereissaan verkkonuorisotilaohjaajat ovat jakaneet nuorten toiveita, joita he ovat kuulleet omassa työarjessaan. Nuorten toiveissa korostuu tarve turvalliselle ympäristölle Discordissa, jossa voi kohdata aikuisia. Tila tuleekin olemaan auki vain silloin, kun paikalla on nuorisoalan ammattilaisia. Nuorten toiveena on ollut myös viikonloppuun sijoittuvat aukioloajat, joita tarpeeksi suurilla resursseilla on mahdollista tarjota kuormittamatta liikaa yhtä organisaatiota. Erilaisilla vierailijoilla toimintaa voidaan monipuolistaa todella paljon. Vetonauloina voi olla striimaajia, tubettajia tai vaikkapa artisteja. Eri viikonpäivät ovat nuorille tarpeiltaan erilaisia. Alkuviikosta on tärkeä purkaa viikonlopun tekemisiä, kun taas loppuviikosta toiminnallisuus ja tekeminen ovat tärkeämpiä.

Toiminnallisuuteen liittyvistä asioista on keskusteltu valtakunnalliseen verkkonuorisotilaan liittyneissä palavereissa. Niiden pääteemana on ollut säännöllisyys ja selkeät aikataulut. Verkkonuorisotilalle tarvitaan viikko- sekä kuukausiaikataulut, joista nuori näkee heti, mitä tilalla tapahtuu. Osa toiminnoista on toistuvia ja osa satunnaisia. Tietovisoja, nuorisotilaesittelyjä ympäri Suomen, turnauksia, hengailua, pelaamista, digitaalista taidetta, musaraateja, podcastien tekoa, vaikeiden aiheiden käsittelyä ja vaikkapa Discord-miittejä. Valtakunnallisesti toimintoja on vaikka kuinka paljon ja nyt on aika tuoda ne yhteen!

Mikäli jo nyt heräsi kiinnostus olla ohjaajana valtakunnallisella verkkonuorisotilalla, niin olethan yhteydessä allekirjoittaneeseen. Mitään sitovaa ei vielä tarvita, mutta alamme kartoittamaan ohjaajaresursseja.

Jos vielä mietityttää, niin pitkälle edennyttä valtakunnallista verkkonuorisotilaa esitellään Kanuunan verkostopäivillä 29.–30. elokuuta. Ilmoittauduthan sinne, jos et ole vielä niin tehnyt!

Koko ryhmän puolesta,
Riku

Riku Tähtinen
suunnittelija
Kanuuna-verkosto
Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuuna
p. 044 018 7386
riku.tahtinen@lahti.fi

Palaa takaisin